Iskolánkról

Iskolánk Lengyelen, Tolna és Baranya megye határán található. A lengyeli Mezőgazdasági Középiskola 1946-ban kezdte meg működését a gróf Apponyi Sándor által a Magyar Nemzeti Múzeumra hagyott kastélyban. Az alapítók azzal a céllal indították a képzést, hogy a vidéki, jó képességű nehézsorsú fiataloknak tanulási lehetőséget biztosítsanak. Ez a cél napjainkban intézményünk fő célkitűzése.

Iskolánk jelmondata: MINDEN EMBER TEHETSÉGES VALAMIBEN! Ezt és a tanulók érdekeit mindenkor szem előtt tartva családias hangulatban folyik a munka. Támogatunk minden diákot, aki szakmát, érettségit – vagy akár mindkettőt – szeretne szerezni. Ebben két alapítvány segít:

– a Fábián András Alapítvány, melynek célja a jó képességű, jól tanuló, szorgalmas diákok megsegítése.
– az Apponyi Alapítvány, mely a szakképzés szakmai színvonalának emelését támogatja.

A tanulás mellett szabadidős tevékenységeket is szervezünk. Sportpályáinkon és tornatermünkben különböző labdajátékokat (foci, kosárlabda, kézilabda és röplabda, ping-pong) játszhatnak tanulóink, hetente uszodába visszük őket az iskola buszával. Rendszeresen szervezünk szakmai és tanulmányi kirándulásokat, vetélkedőket, színházlátogatást. Folyamatosan és rendszeresen korrepetálunk, részt veszünk megyei és országos versenyeken. Tanulóink minden évben kitűnnek a szakmunkásversenyeken, és szinte minden évben jeles bizonyítvánnyal térnek haza.

A gyakorlati képzés 7 hektáros kertészetben. 130 hektárnyi szántó területen folyik. A mezőgazdasági gazdaasszony falusi vendéglátók az iskola tankonyháján illetve tanszállóján végzik gyakorlatukat. Az elmúlt két évben, az arra érdemes tanulók egy-egy hónapos türingiai (Németország) gyakorlaton „élesben” próbálhatták ki szakmai és nyelvi tudásukat.
Iskolánk 2012-ben elnyerte az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA címet.